ККД каміна або печі. Ефективність роботи опалювальних приладів

Рівень коефіцієнта корисної дії в камінних топках і печах


До номінальної потужності опалювального приладу, можна віднести ту кількість енергії, яке він справляє за певний час. Є загальноприйняті норми, і дослідження, які свідчать що, при вологості дров в 20%, 1 кг такого палива буде виробляти в середньому 4-5 кВт тепла.

Від чого залежить швидке нагрівання приміщення?

  1. Чим більше в кімнаті, або будинку скла, тим складніше буде прогріти таке приміщення. Адже крізь скло, повітря набагато швидше остигає.
  2. Чим вище стеля - тим повільніше Ви отримаєте очікуване тепло.
  3. Основним фактором залишається теплоізоляції. Будинок без теплоізоляції, пропускає значно більше тепла просто на вулицю, в порівнянні з добре утепленими аналогами.

Отже, повернемося до визначення рівня ККД в опалювальних приладах.

Від чого залежить і як визначити рівень ККД?


ККД значним чином залежить від моделі камінної топки або печі. Важливо те в якому режимі Ви будете використовувати працюючий камін: при режимі тління, рівень ККД буде знижуватися.
Ще одним дуже важливим моментом є використовуване паливо. Якщо Ви використовуєте дрова, то вони повинні бути дуже добре просушені. Так вони будуть віддавати максимальну кількість тепла. І не будуть забруднювати камінне скло сажею і кіптявою, як це буває при використанні вологої деревини.
Варто звернути увагу також на справність і правильну установку димоходу. Його можна назвати основним елементом ефективного опалення. Якщо тяга в димоході хороша, то й рівень ККД буде вище завдяки швидкості обігріву. Низька тяга димоходу, значно знижує продуктивність роботи каміна.
Матеріал виробництва також впливає на рівень ККД. Адже камінна топка може бути виготовлена ​​з чавуну або сталі А це два різних матеріали. Сталь швидко нагрівається, а й також швидко остигає. Чавун - розігрівається досить довго, але навіть після завершення роботи, чавун здатний розсіювати накопичене тепло по приміщенню.
Ще зверніть увагу, яким видом опалення Ви хочете користуватися. Повітряним обігрівом, із застосуванням конвекційного короба, або водяним, з можливістю підключити камінну топку або грубку до системи центрального опалення всього будинку.
Віддайте перевагу топкам з наявністю регулятора повітря. Так Ви зможете налаштувати необхідний режим для свого будинку. Підтримуючи тепло і не витрачаючи паливо даремно.

Наведемо приклад того, як витрачаються дрова і яка кількість тепла ми можемо отримати.
Візьмемо до прикладу 10 кг дров, від яких утворюється близько 40 кВт тепла. Якщо завантажити цю кількість палива в топку з потужністю мінімум 10 кВт і ККД 80-90%, то згоріти такі дрова можуть як відразу, так і через кілька годин в режимі тління. Від цього і залежить максимальна потужність топки, і рівень ККД.

ККД різних видів опалювальних приладів

 

  1. Пічки мають ККД близько 80-85%;
  2. Опалювально-варильні печі від 60 до 80%;
  3. Невеликі печі буржуйки доходять до 70%;
  4. Відкриті каміни (без наявності дверцят на котельній камері) вважаються неефективними, адже їх ККД близько 30-40%;
  5. Камінні топки можуть доходити до 88%.

 

У підсумку, можна сказати, що на ефективність роботи опалювального приладу впливає не тільки його номінальна потужність і рівень ККД, а й умови в яких даний камін або піч будуть експлуатуватися. В якому режимі Ви збираєтеся топити. Тому розрахунок необхідної топки саме під Ваш будинок, варто довірити фахівцям.

Створено OpenCart
Ваш Комин © 2024